وی با اشاره به تاثیر طرح شناسه کالا بر بازار لوازم یدکی اظهار داشت: علیرغم اینکه در ابتدا تصور می شد اجرای طرح شناسه کالا با توجه به تعدد قطعات یدکی و تنوع خودروها تولید کنندگان را با چالش های جدی مواجه کند اما با توجه به نقش مهم قطعات یدکی اصلی در ایمنی خودروها و همچنین آگاهی بخشی به مشتریان برای خرید قطعات با اصالت، هم اکنون نصب شناسه کالا به عنوان یک استاندارد برای تولیدکنندگان تعریف شده است.
منصوری اضافه کرد: از دیگر اقدامات انجمن در راستای مبارزه با قطعات قاچاق همکاری با سازمان ملی استاندارد برای تحقق هدف گذاری این سازمان مبنی بر تدوین استاندارد 1000 قطعه خودرویی است که تا کنون 350 قلم قطعه از جمله سنسورها، چراغ ها و قطعات فرمان به منظور تدوین استاندارد شناسایی و مشخص شدند.
وی بیان کرد: همچنین یکی از پیشنهادات انجمن برای مبارزه با قطعات قاچاق، اصالت سنجی قطعات وارداتی از طریق آزمایشگاه ها و دستگاه های تستی است که در اختیار قطعه سازان قرار دارد چراکه از این طریق می توان از کیفیت قطعات وارداتی نیز اطمینان حاصل کرد.
مهدی براسود، عضو هیات مدیرهانجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو ایران در ادامه با تشریح اقدامات این انجمن برای مبارزه با قطعات قاچاق و تقلبی بیان کرد: انجمن در گام نخست آموزش شناسه کالا به فروشگاه های اینترنتی( فضای مجازی) و همچنین آموزش شناسه کالا به قطعه سازان را از طریق برگزاری دو سمینار بزرگ با حضور کارشناسان وزارت صمت، در دستور کار خود قرار داده که خوشبختانه با استقبال خوبی از سوی سازندگان قطعات مواجه شد چراکه نصب شناسه کالا و کدرهگیری روی قطعات یدکی موجب شفافیت و جلوگیری از ورود قطعات بی کیفیت و تقلبی به بازار خواهد شد.
وی افزود: همچنین با همکاری وزارت صمت و سازمان ملی استاندارد از میان 53 قلم لوازم یدکی مشمول طرح شناسه کالا ، تدوین ارتقای استاندارد قطعات مشمول استاندارد اجباری و تدوین استاندارد قطعات فاقد استاندارد ملی را در دستور کار خود قرار دادیم و به زودی و پس از جلسات کارشناسی با سازمان ملی استاندارد سمیناری دو روزه را برای آموزش تدوین استاندارد قطعات به قطعه سازان تدارک خواهیم داد که قطعا با ارتقای استاندارد قطعات شاهد بهبود کیفیت قطعات خودرو و افزایش رضایتمندی مشتریان خواهیم بود.
به گزارش خبرخودرو، دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو ایرانبه تشریح اقدامات این انجمن در راستای مبارزه با قطعات تقلبی و قاچاق در بازار لوازم یدکی پرداخت.
براسود تاکید کرد: همکاری قطعه سازان در افزایش سقف گارانتی قطعات از 6 ماه به یکسال و در رابطه با برخی قطعات تا 18 و 24 ماه در بازار لوازم یدکی و همچنین افزایش گارانتی محصولات خودروسازان از 24 به 36 ماه از دیگر اقداماتی است که قطعا در ارتقای کیفیت قطعات خودرو موثر خواهد بود.
وی افزود: شناسایی قطعات اصلی از تقلبی و آگاهی بخشی به مردم در این زمینه از دیگر پیشنهادات انجمن به وزارت صمت است که در آینده نزدیک با همکاری اتحادیه فروشندگان قطعات یدکی در دستور کار قرار خواهد گرفت.