البته باید توجه داشته باشید در اغلب خودروهای دارای گیبکس اتوماتیک داری فیلتر روغن گیربکس مجزا هستند بنا بنابراین باید به زمان تعویض فیلتر روغن گیربکس اتوماتیک خود توجه داشته باشید.
علائم تعویض روغن گیربکس دستی
گیربکس از مهمترین بخشهای قوای محرکه خودرو است که اگر خراب شود یا با اختلال مواجه شده باشد، عملاً خودرو امکان حرکت نخواهد داشت؛ بنابراین، باید راههای جلوگیری از خرابی گیربکس را بدانیم که یکی از آنها تعویض بهموقع واسکازین است. این روغن که سلامت گیربکس و قطعات وابسته به آن را تضمین میکند، تاریخ انقضای مشخصی دارد و پس از آن، خاصیت خود را از دست خواهد داد. در این صورت، روغن گیربکس تبدیل به مایعی مانند آب میشود که از عهده روغنکاری و روانسازی برنمیآید و این میتواند آسیبهای جدی به گیربکس وارد کند.
زمان تعویض روغن گیربکس
بهطورکلی، اکثر قطعات متحرک و مکانیکی خودرو به روغنکاری نیاز دارند تا بتوانند بهطور روان و راحت کار کرده و سائیده نشده یا اصطکاک را به حداقل برسانند. گیربکس هم که نیروی موتور را به چرخها انتقال میدهد، به روانکاری نیاز دارد که این کار توسط روغن گیربکس یا آنطور که در ایران رایج شده واسکازین صورت میگیرد.
واسکازین چیست و چرا از آن استفاده میکنیم
از روغن جعبهدنده برای روانکاری قطعات متحرک موجود در جعبهدنده (گیربکس)، دیفرانسیل و جعبهفرمان خودرو استفاده میشود. این روانساز دارای گرانروی ناچیز (حتی در دماهای بالا) بوده و باید با فلزات موجود در جعبهدنده (فولاد و آلیاژهای مس) سازگاری کافی داشته باشد.
عمر مناسب قطعات گیربکس اتوماتیک وابسته به روغن گیربکس اتوماتیک است. در نتیجه با تعویض به موقع روغن گیربکس اتوماتیک از هزینه های تعمیر و تعویض قطعات گیربکس اتوماتیک خود جلوگیری خواهید کرد.
گیربکسهای اتوماتیک پیشرفتهتر و پیچیدهتر از نمونههای دستی هستند و هنگام کار حرارت بیشتری تولید میکنند. در نتیحه این دما بیشتر کیفیت روغن را کاهش داده و به همین دلیل گیربکس اتوماتیک به واسکازین باکیفیتتری نیاز دارد. گفته میشود زمان مناسب تعویض روغن گیربکس اتوماتیک هر 60 هزار کیلومتر خواهد بود اما در این زمینه نباید صرفاً به کارکرد خودرو توجه کرد و اگر سه سال از تعویض روغن گیربکس اتوماتیک خودروی شما میگذارد حتما به فکر تعویض آن باشید.
معمولاً وقتی حرف از روغن در خودرو میشود، ذهنها به سمت روغن موتور میرود اما در خودرو روغنهای دیگری هم استفاده میشود که یکی از آنها روغن گیربکس یا واسکازین است. این روغن هم مثل روغن موتور بسیار مهم بوده و باید در زمان مناسب تعویض شود. در ادامه با واسکازین و علائم تعویض و زمان مناسب تعویض روغن گیربکس دستی و اتومات آشنا خواهیم شد.
با توجه به مواردی که تا اینجا بیان کردیم، مشخص شد که روغن گیربکس چه وظیفه مهمی بر عهده دارد و تعویض بهموقع آن ضروری خواهد بود؛ اما اگر به واسکازین بیتوجهی شده و بهموقع تعویض نشود، میتواند آسیبهایی جدی را به دنبال داشته باشد. آسیب دیدن چرخدندهها، لرزیدن خودرو و بالا رفتن دور موتور، دشواری در عوض کردن دندههای دستی و سخت جا رفتن دندهها، تغییر شدید و دنده به دنده در خودروهای اتوماتیک، داغ شدن بیشازحد روغن گیربکس و به مشام رسیدن بوی سوختگی در خودرو ازجمله مشکلاتی است که عدم تعویض بهموقع روغن گیربکس میتواند به دنبال داشته باشد. همهٔ این مشکلات میتوانند عمر گیربکس خودرو را کوتاه کرده و هزینههای بزرگی روی دست مالک بگذارند؛ بنابراین، نسبت به زمان تعویض روغن گیربکس حساس باشید و بهموقع برای این کار اقدام کنید.